На 26 февруари почитаме паметта на светите Порфирий Газски и Серафим

...
На 26 февруари почитаме паметта на светите Порфирий Газски и Серафим
Коментари Харесай

Почитаме паметта на светите Порфирий Газски и Серафим Софийски, чудотворец

На  26 февруари почитаме паметта на светите Порфирий Газски и Серафим Софийски, вълшебник.

Свети Порфирий бил родом от Солун и живял в ІV век. В устрема си към подвижнически живот той отпътувал за Египет, където станал духовник в една от множеството отшелнически обители, появили се в последните десетилетия преди идването на Порфирий там.

След няколко години усърдният духовник посетил Йерусалим, поклонил се на светите места и след това се поселил в Йорданската пустиня, където живеел в пост, труд и непрестанни молебствия. Но подвижникът болен тежко и тогава отишъл в Йерусалим, където всеки ден посещавал храма " Възкресение Христово " и се покланял на светия Кръст. Когато ръководителите на локалната черква го опознали, му предложили да го ръкоположат за духовник. След това му поверили да служи и да пази светинята - Кръста Господен. А след няколко години Бог го призовал на друго служение.

Порфирий бил подложен за свещеник на град Газа в Палестина. Служението било мъчно, тъй като към момента имало доста езичници в града. Свети Порфирий проповядвал избавителната религия и цели 25 години управлявал правдиво и с огромно старание дребното си паство. Упокоил се в 420 година

Свети Серафим бил съветски свещеник с купата Богучарски. Той дошъл в България с десетките хиляди бежанци от Русия след Октомврийската гражданска война там. От задграничния съветски синод, който обгрижвал православните руси в заточение, свещеник Серафим бил подложен за началник на съветските емигрантски църковни общности у нас. Бил добър богослов и грижлив овчар, по тази причина и доста българи го търсели за духовни директиви.

Служил главно в съветската черква в София, където го погребали след гибелта му на 26 февруари 1950 година Оттогава доста християни, след молитва на неговия гроб, получават помощ от Бог. Затова светителят публично е приет за светец през 2016 година

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР